2.10.2022 0:01

Det är en HIMLA skillnad på ateister och ateister men till och med när de samlas i stora skaror ser man inte en SJÄL

2.10.2022 0:01

Ja, alltså det här med ickevåld och änglar. Jag undrar om allt inte är mycket enklare i djurens värld. Där älskar och slåss man med en sån finess att det är svårt ibland att avgöra vad som är det ena och vad som är det andra. Men det är kanske bara den mänskliga betraktarens dilemma, jag hoppas verkligen att djuren själva vet vad de sysslar med. Men i pelikanexemplet ovan undrar jag faktiskt om de ens själva vet vad de gör. Jo, jag känner till att pelikanens näbbsäck fungerar som håv, kanske också som skafferi, och att småtippor ofta får sin föda nertryckt i näbben av nåndera föräldern. Men det här halsgreppet blir jag inte riktigt klok på: är det bordsfasoner eller busfasoner? Kontroversen ägde rum i Amsterdams Zoo.

Då är det betydligt klarare spelregler vad beträffar de två slagsbultssvanarna. Den som överträder revirgränsen brukar helt automatiskt få på pälsen, eller i det här fallet, på fjäderdräkten. Det hela artar sig till en delvis blodig drabbning som först efter mycket bökande och stökande avslutas med att gränsöverskridaren lyckas slita sig loss och flaxa iväg. Den här drabbningen skedde vid Tegelbruksviken i Hertonäs strand.

De två papegojornas dialog på Högholmen är dock mera vänskaplig och kurtiserande; klia mig lite i nacken, ah, just där, lite lägre ner, till höger, jooo … där, DÄR! Fjäderburret och näbbklappret ackompanjeras av hesa hostningar, inte helt olika kedjerökarens, men det hela förlöper i en till synes gemytlig anda. Nästan som när ett strävsamt pensionärspar efter ett livslångt äktenskap lutar sig suckande tillbaka i den slitna soffan en tidig lördagskväll och menande tittar på varandra: Dags för ett glas rött?

 

 

2.10.2022 0:01

Visst, det råder frid och fred på många ställen runt klotet, det får jag inte glömma eller förbise, och jag omges av människor som även har andras väl och ve för sin närmsta blick. Jag känner av godhet, värme och omsorg, en omtanke som jag kunde och borde svara på mycket mera aktivt. Min vardagskokong är en självkonstruerad skyddad verkstad där jag nästan oantastlig fyller dagens minuter och timmar med att ordsätta tankar och känslor, bildsätta min omgivning och, ibland, även tonsätta en och annan rimmad vers. Jag är priviligierad som har hem, skydd och vänner. Av de sistnämnda lystrar den mest försynta och ihärdiga till namnet Tystnaden.

Men just i denna tystnad, i detta introspektiva grävande och rotande, stöter jag gång på gång på mörkare varelser, blinda skuggor och ångestspöken som tydligen uppmuntras av mina aktiviteter under huden. En stund härjar de nästan fritt men efter ihärdiga och medvetna räder i tankesnåren tror jag mig ibland kunna tämja dessa vilddjur, åtminstone behjälpligt och tillfälligt, med ord, bilder och toner. Men det är ett slit utan slut – ingen kreativitet utan ett dunkande hjärta och en blankglänsande panna.

Och i denna aktuella våldsbenägna och gränshänsynslösa vardag tänker jag: är fysiska och psykiska övergrepp ett resultat av bristfällig träning i självanalys och nyfiken inåtvändhet? Kanske många av dessa våldshandlingar i själva verket är ett uttryck för en oförmåga att se och ta ansvar för sina egna inre skuggor och demoner och som resulterar i att man i stället projicerar obehaget och olusten på andra? Eller handlar det om en mer eller mindre omedveten reaktion på en snedvriden andlig verklighetsuppfattning där Gud ses som en ondskefull nordkoreansk, eller rysk, diktator som finner en pervers njutning i att se människor lida? Om jag är utlämnad till mitt eget öde kan jag ju bete mig hur som helst.

Idag är det Mikaelidagen men också Internationella ickevåldsdagen till minne av Mahatma Gandhis födelsedag. Gandhis ickevåldsmantra och ärkeängeln Mikaels kamp mot tillvarons mörka makter påminner mig om – hur viktiga olika konkreta åtgärder än är för att bekämpa övergrepp och aggressioner – att den viktigaste drabbningen sker i mitt eget inre. Innan jag kan frälsa världen måste jag möta mina demoner, våga se min egen potentiella ondska i vitögat. Och med änglars hjälp domptera den. Annars är jag bara en lika god kålsupare som Kim Jong-un, Vladimir Putin och Mao Zedong. 

Den sistnämndas skugga blir jag dessutom aldrig kvitt.

[Texten publiceras också i Kyrkpressens Andetag-blogg]
Fotografierna: Under ett besök i Österbotten för ett par veckor sen besökte jag också min vän Ehrengard Högnäs, 92, tyskfödd textilkonstnär som jag för femton år sen skrev en bok om; ”Mellan varp och måne”.  Nu ville hon donera åt mig en ängel som en konstnär, Urle Westphal-Kolb, i Ehrengards barndomsstad Tönning har framställt. Ja, i själva verket har hon tillverkat många änglar, alla individuellt utformade, som sedan sålts på Julmarknaden i staden till förmån för den katolska församlingen. Lagom till dagens Mikaelidag har den nu fått sin rättmätiga plats högt över vårt vardagsrum.

2.10.2022 0:01

Icke-våld är den starkes vapen.

Mahatma Gandhi (1869–1948), indisk advokat, politiker och andlig ledare.

 

TEMADAGAR (bl.a.) Internationellt Internationella ickevåldsdagen, Världsdagen för lantbruksdjur, International African Diaspora Day, World Communion Sunday, World No Alcohol Day Finland Den helige Mikaels dag Sverige Gräddtårtans dag Tyskland Gib-Deinem-Auto-Einen-Namen-Tag,  USA Poodle Day, Change a Light Day, National Research Maniacs Food Day, Intergeneration Day, National Smarties Day, National Fried Scallops Day, National GEO Day

TEMAMÅNADER (bl.a.) USA National Cryptocurrency Month, Antidepressant Death Awareness Month, Church Library Month, Emotional Intelligence Awareness Month, Italian–American Heritage Month

Självständighetsdag Guinea

Längst nere i blåggen: VECKANS KONSTATERANDE och VECKANS NÄBBIGA FOTON. Nästa blågginslag söndagen den 9 oktober!
29.9.2022 16:00

Hela dagen lever vi som lätta lyckoväsen / men när dimman över gräsen sagt: försvinn / går vi andlöst slutna till ditt rum, det månbegjutna / och jag stannar hos dig tills du somnat in.

KARIN MANDELSTAM (1908–1982), finlandssvensk författare, poet och översättare. Slutraderna ur Drömd serenad, tonsatt av Barbara Helsingius

 

TEMADAGAR (bl.a.) Internationellt World Dream Day, World Deaf Day, World Pharmacist Day, World Rivers Day, International Ataxia Awareness Day Sverige Äpplets dag Tyskland Tag der Zahngesundheit USA Math Storytelling Day, National Comic Book Day, National Daughter’s Day, National Gold Star Mother’s Day, National Open the Magic Day

Notera även Veckans konstaterande (v. 39) och småsucka över Veckans drömska foto längst nere i blåggen!
Nästa blågg: 2.10!